Daglig leder og partner

Pål Henrik Kristiansen

phk@odin1.no / 469 12 760 / LinkedIn

Den omfattende kompetansen til Pål Henrik Kristiansen på utvikling av eiendom, gater og bydeler har bygd seg opp siden slutten av 1990-tallet. Mannen har et engasjement og en gjennomføringsevne av det sjeldne slaget.

Veien fram til 100% Odin

Det har skjedd mye siden Kristiansen i 1998 sto klar som nyutdannet med fagbrev i elektro, spesialisert innen brannsikkerhet og gassdeteksjon.

- De første fem årene reiste jeg verden rundt for Eltek Fire and Safety, blant annet i Kina og Mexico. På den tiden hadde jeg ansvaret for gamle Hedmark og Oppland her hjemme, men jobbet også mye med offshore. Fordi jeg reiste så mye måtte jeg finne en god samarbeidspartner. Det førte til at jeg lærte opp Bård Johansen, som er daglig leder i Odin Brannteknikk i dag, sier Kristiansen.

Kristiansen forteller at det er erfaringene fra tidlig 2000-tallet, at gruppen senere kunne starte Odin Brannteknikk. Men først måtte han selv havne i eiendom.

Fra elektro til luksushandlegate og så videre

Som prosjektleder for et elektroteam på noen og tjue stykker måtte Kristiansen ta en telefon til en gårdeier under byggingen av Eger på Egertorget i Oslo sentrum.

- Det var et prosjekt som gikk helt galt. Jeg ringte og fortalte at installasjonen som var priset til 5 millioner for et år siden kom til å koste femti! Så møtte jeg gårdeieren på søndag, og det var min inntreden i eiendomsbransjen. Jeg gikk fra å jobbe med elektro til å bli utviklingsansvarlig i Søylen Eiendom, forteller Kristiansen.

Etter at Eger ble ferdigstilt fulgte en rekke prosjekter i samme nabolag, for eksempel revitaliseringen Steen og Strøm og etableringen av Nedre Slottsgate som luksushandlegate.

Kristiansen deltok også aktiv i styret til gågaten Karl Johan, Kvadraturforeningen og Byfolk, en gårdeierforening som representerer omlag halvparten av Oslos bygårder. Han var pådriver for å slå sammen de to største foreningene til én, med navnet Bydriv, som representerer gårdeiere overfor Oslo kommune.

Spisskompetanse skaper nye forretningsmuligheter

Gamle bygårder i Oslo, bygget mellom 1860 og 1930, omtales som 1890-gårder. De har ofte flotte, dekorative fasader, men er konstruert på en måte som gjør dem til brannfeller. Kristiansen var med i et omfattendesamarbeid med Oslo kommune og Byantikvaren, om å lage en loftsveileder for å kunne ivareta brannsikkerheten til byens 1890-gårder, til sammen rundt 3 500 gårder.

- Det er klart at den kompetansen som ble opparbeidet med veilederen gir Odin en klar fordel, når vi skal vurdere nye prosjekter i gamle bygg. Erfaringen fra Oslo har vi tatt med oss videre til andre byer. I det siste har vi kjøpt fire gårder på Hamar som vi er i gang med. Det er snakk om en byggteknisk og forretningsmessig krevende utbygging av loft. Vi har også gjort noe lignende i Trondheim, sier Kristiansen.

På Grünerløkka i Oslo er det et annet prosjekt, i partnerskap med en amerikansk investorgruppe, som Kristiansen vil trekke frem.

- I Markveien 35 tok vi over et prosjekt som var veldig komplisert, og som ingen hadde kommet noen vei med i ni år. Da er det ekstra gøy å få det til. Det prosjektet må jeg innrømme at det gjorde veldig godt å løse, sier Kristiansen.

Tok sats under pandemien, landet stødig

Tidlig 2020 gikk Kristiansen inn i Odin, sammen med finansdirektør Stein Inge Leirbekk, som han møtte i Søylen Eiendom.

- Vi kjente ikke Erik, Ivar, Peter eller Svein Erik fra før, men sammen restartet vi på en måte Odin i 2020. Da landet bråstoppet med pandemien, ga vi full gass. Vi var et lite team som utviklet oss sammen. Vi kjøpte eiendommer til lave priser, renten falt, og yielden gikk ned, som gjorde at verdiene økte. Vi traff markedet veldig bra under pandemien.

Våren 2023 ryddet Kristian vekk de foreløpig siste eksterne styrevervene, for å kunne vie seg fullt og helt til Odin Gruppen. Aktivitetsnivået er høyt i hvert enkelt prosjekt, og det er mange prosjekter, partnere og selskaper å holde styr på.

- Noe av det mest spennende vi holder på med nå for tiden er et utleiekonsept i Innlandet, isamarbeid med kommunene. Der har vi rundt 190 leiligheter i utleie, hvor rundt halvparten er medtilvisningsavtaler og Husbankfinansiering, og mulighet til å bygge ut 190 leiligheter til. På dette området har vi vært først ute, og jeg er sikker på at dette er måten kommunene kommer til å drifte tilvisningsavtalene sine fremover.

Som daglig leder holder Kristiansen blant annet i kjøp og salg av eiendommer. Han gjør alt av forhandlinger både i gruppens egne heleide prosjekter og partnerskap prosjekter, og sitter i alle byggherremøter.


Ønsker du å prate med Pål Henrik?

Ta kontakt på phk@odin1.no eller 469 12 760




Portrett av Pål Henrik